اطلس مراتع پرورش شتر ایران تدوین شود

کرج- ایرنا- مشاور ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) بر تدوین و تهیه اطلس مراتع پرورش شتر ایران تاکید کرد.

camel-rah

به گزارش ایرنا، جلیل بشارتی ظهر روز چهارشنبه در پنجمین مجمع عمومی انجمن علمی شتر ایران که به منظور تدوین سند راهبردی شتر ایران در مرکز اصلاح نژاد دام وزارت جهاد کشاورزی واقع در منطقه مشکین دشت کرج برگزار شد، افزود: در بعضی از مناطق کشور قلمرو قدیمی، سنتی و عرفی برای شترداران است که شترداران قدیمی احساس مالکیت بر آن دارند و اجازه ورود شتردار دیگری در آن پلاک مرتعی را نمی دهد.
وی اظهار داشت: باید با منابع طبیعی و ممیزی ارتباط برای صدور پروانه انجام شود و از آن مراتع یک پازلی در نقشه منابع طبیعی تعریف کنند و به آن اطلس مراتع شتری ایران اطلاق کنند.
وی گفت: در این اطلس، پلاک ها مشخص شود و پلاک های غیرفعال که ساربانان قدیمی به آن احساس مالکیت می کنند مشخص شود و اصلاح شود و با محیط زیست هماهنگ شود تا تعادل پایدار تعریف شود و در عین حال عشایر و سنت هم حفظ شود و ساربانان جدید نیز اضافه شوند تا تعادل ترکیبی و تعاملی ایجاد شود .
بشارتی در ادامه در قسمتی از سخنان خود با ابراز خوشنودی از اینکه موضوع شتر در حال بیرون آمدن از خاک هاست، اظهار داشت: جمعیت شتر در کشور ما نسبت به دام های دیگر خیلی پائین تر بوده و در اقلیت قرار دارد و برای همین از مظلومیت و محرومیت های خاصی برخوردار است.
وی گفت: جمعیت شتر در ایران حدود 150 هزار نفر است در حالیکه 48 میلیون راس گوسفند، 22 میلیون راس بز و هشت میلیون راس گاو در کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه به دلیل جمعیت کم این دام در کشور، کارشناسی و کارشناسان کمی در این حوزه وجود دارد، پیشنهاد داد تا تشکیلات و ساختار موجود در بخش دولتی با هماهنگی با برنامه و بودجه اصلاح شود.
مشاور ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) لزوم این تغییرات را ایجاد یک واحد کارشناسی شتر در امور دام استان ها دانست تا بخش خصوصی، تشکل ها و دانشگاه ها بتوانند به یک مرکزی مراجعه کنند.
وی همچنین گفت: تخصص شتر در مراکز تحقیقاتی کم است و باید مراکز تحقیقاتی و علمی که تاکنون از آن غفلت کرده اند در این حوزه فعال شوند.
بشارتی به لزوم پرورش شتر در استان ها بخصوص استان های شترخیز افزود: شتر را می توان در تمام استان ها به جز استان ه ای پرباران مثل گیلان و مازندران پرورش دارد و باید مزرعه پرورش شتر را تعریف و توسعه داد تا جمعیت شتر را اضافه کرد.
وی اضافه کرد: همچنین با قرنطینه، شترهای برتر و نژادهای خوب از کشورهای شترخیز مثل سومالی، سودان، پاکستان، هند، سومالی و مغولستان را شناسایی و واکسینه کرده و وارد کنیم.
مشاور ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) یادآور شد: شتر دامی آنتی باکتریال است به همین دلیل دامپزشکی زیاد به سراغ آن نرفته و بیماری های خاص ندارد، این بخش بر این تفکر است چون شتر مشکلی ندارد نباید دپارتمانی برای آن داشته باشند در حالیکه دامپزشکی باید دپارتمانی ایجاد کند تا بتوانیم شتر وارد کنیم.
وی با بیان اینکه در دامپزشکی چون کارشناسان با گرایش شتر کم دارند با واردات آن مخالفت می کند، افزود:
بهبود روش پرورش نگهداری شتر موضوع دیگری است که نیاز به نگرش جدید و برنامه جدید دارد تا پرورش آن را بتوانیم به دو روش سنتی و صنعتی داشته باشیم.
بشارتی با بیان اینکه بعضی بر این تصور هستند که شتر فقط در مناطق کویری می تواند زندگی کند، بیان داشت: جمعیت پائین شتر نسبت به دام های دیگر مثل جمعیت 48 میلیونی گوسفند خیلی تحقیرآمیز است و باید پرورش آن در دیگر مناطق غیرکویری کشور نیز گسترش یابد همچون کشت زیتون که تا 40 سال پیش فقط در رودبار بود و اکنون در خیلی از شهرها کشت می شود.
وی گفت: شتر رها شده و باید صدایش را بلند کنیم که ابتدا باید تشکیلاتش اصلاح شود و صنعتی کردن پرورش آن نیز با حفظ تعادل پایدار انجام شود.
وی لزوم اجرای این طرح را انجام سفرهائی توسط کارشناسان مربوطه به کشورهایی که صنعت پرورش شتر را دارند دانست تا از تجارب و علم آن ها استفاده شود.
بشارتی تاکید کرد که باید انقلابی در پرورش شتر انجام شود زیرا ایل شاهسون داریم، شتر داریم و اصالت داریم و باید روی اصالت ها کار شود.
وی به بحث اصلی مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی اشاره کرد که با مساله امروز تلاقی کرده و افزود:
بعد از تحریم با پایین آمدن قیمت نفت باید به سمت و سوی اقتصاد مقاومتی برود و در حالیکه که برنامه اقلیمی، کمبود آب و گرم شدن زمین و خشکسالی را پیش رود داریم، شتر مقاومترین دام در زمان کمبود آب است پس اقتصاد مقاومتی و وضعیت اقلیمی ایجاب می کند که عدد رای گیری ما برای تصمیم گیری در خصوص شتر بیش از دام های دیگر باشد.
بشارتی به موضوعات دیگری همچون صدور پروانه و شناسنامه دار کردن شترها، ایجاد کانون های شترداران، تقویت شترداران قدیمی و ایل ها، ورود سرمایه گذاران به این بخش و اعطای تسهیلات ارزان قیمت به شترداران اشاره کرد و گفت:باید وام های قرض الحسنه های مسجدی برای شتر بدهند و این موضوع نیاز دارد تا در برنامه ششم توسعه مطرح شود.
در این نشست که با حضور معاونان امور دام جهاد کشاورزی چند استان شترخیز، انجمن ها و عشایر و شترداران برگزار شد، ضمن تشکیل کارگروه های مرتبط با تدوین سند راهبردی شتر مشکلات شرکت کنندگان در خصوص پرورش شتر مطرح شد.

1 دیدگاه برای «اطلس مراتع پرورش شتر ایران تدوین شود»

  • 2 اسفند 1394 در t 5:35 ب.ظ
    Permalink

    باسلام خسته نباشید به همه تلاشگران عرصه ی توسعه شتر ایران ضمن تایید نقطه نظرات استاد ارجمند باید یاد آوری نمايم با وجود تلاشهاي انجام شده در سالهای اخیر اما هنوز در ادارات منابع طبیعی اکثر استانها وشهرستانها هنوز به شتر این موهبت الهی به عنوان قاتل،ومخرب مراتع می نگرند باید با فرهنگسازی وآموزش این نگرش کنار گذاشته شود ودر تکمیل فرمايشات استادباید عرض نمایم که جوامع بومی بشدت بر تقسیمات عرفی مراتع خود حساس هستند وآن را همچون وجود وهستی خود می پندارند که باید درنگرش هرطرح وبرنامه ای به آن توجه خاص نمود

    پاسخ دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *