پرورش شتر در قم نیازمند توجه بیشتر

استان قم یکی از قطب های پرورش شتر در کشور محسوب می شود، دامی که در گذشته ای نه چندان دور درآمد ارزی داشت و به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شد اما اکنون بقای آن به توجهی ویژه نیاز دارد.
منطقه مسیله و مرنجاب در سرزمین های کویری قم محل پرورش شتر است .
آقای سوری کارشناس سازمان جهاد کشاورزی قم می گوید: این استان با داشتن حدود 7 هزار نفر شتر یکی از قطب های پرورش این دام در کشور به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه میانگین عمر شتر 30 تا 40 سال است، می افزاید: آمار جهانی شتر 19 میلیون نفر و تعداد موجود در کشور 150 هزار نفر است .
آقای سوری اضافه می کند: پرورش شتر بسیار کم هزینه است و برای نگهداری آن برخلاف دام های دیگر به دارو و درمان ویژه نیاز نیست .
این کارشناس می گوید: در مقایسه با دامهای دیگر مثلا گوسفند به ویژه در مناطق سردسیر تا 60 درصد هم تلفات داشته ایم اما تلفات شتر هرگز تا 10 درصد هم گزارش نشده است .
مسئول اداره تغذیه مرکز بهداشت استان قم می گوید: گوشت شتر حاوی ویتامین ب، آهن، فسفر و کلسیم است و همچنین از اختلالات رشد جنین انسان جلوگیری و اعصاب و قوای جسمانی را تقویت می کند .
آقای حق ویسی می افزاید: در ایران بهترین نوع نژادهای شتر وجود دارند که عبارتند از سیستانی، دوکوهانه، جهازعرب و کله کوهی که آخری در استان قم پرورش داده می شود .
آمارها نشان می دهد در گذشته ای نه چندان دور کشور ما صادر کننده شتر به کشورهای همسایه بود اما اکنون شترداران با گله مندی از بروز بعضی مشکلات می گویند: چهارسال است که سازمان جهاد کشاورزی برای حفر یک حلقه چاه آن هم در وسط بیابان مجوز نمی دهد .
مشکل کم آبی گریبان بیش از 250 شتردار استان قم را گرفته است و همگی نگران تلف شدن شترها و از بین رفتن سرمایه شان هستند .
معاون امور دام جهاد کشاورزی قم می گوید: همه 10 حلقه چاه موجود در منطقه از ماسه انباشته و خشک شده است .
آقای علی بیگی می افزاید: قطع حق آبه های استان قم باعث کمبود در منطقه شده است.
به گفته شترداران آنها مجبورند برای سیراب کردن دام هایشان ، آب را با تانکر ، آن هم با هزینه بالا به منطقه حمل کنند .
مدیرکل منابع طبیعی استان هم درباره علت صادر نشدن مجوز برای حفر چاه می گوید: ما با این موضوع که همه شترهای منطقه از یک حلقه چاه برای آشامیدن استفاده کنند مخالفت کردیم زیرا در این صورت مراتع به شدت تخریب می شود .
آقای عفتان می افزاید: ازآنجا که شتر به طور متوسط حدود 20 تا 30 کیلومتر طی روز در بیابان راه می رود برای آشامیدن آب در مسیرش تاغ زارها و بوته زارها را تخریب می کند.
آقای طلایی رئیس سازمان جهادکشاورزی استان قم می گوید: بتازگی با پیگیری های مستمر مسئولان مجوز حفر چاه در محل پرورشگاه های شتر صادر شده است .
به گفته شترداران با دریافت مجوز حفر چاه، آنها آینده روشنی را برای حفظ و توسعه کارشان پیش بینی می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *