شیر شتر: آیا فوایدی برای سلامتی دارد؟
نویسنده: دکتر راجش جین
دکتر Rajesh Jain متخصص دیابت در انگلستان به عنوان حامی افرادی است که در حال حاضر با دیابت زندگی می کنند ، به دلیل فشارهای سنگین و خطر NCDs کمپین Global Diabetes Walk را به جلوگیری از دیابت ایجاد کرده است.
اگرچه ممکن است فکر کنید شتر فقط برای حمل و نقل استفاده می شود ، اما مردم در فرهنگ های خاورمیانه ، آسیا و آفریقا قرن ها است که شیر شتر می نوشند. در حقیقت ، به شدت دنبال آن هستند.
سالانه حدود ۵٫۳ میلیون تن شیر شتر در سراسر جهان تولید می شود که بیشتر از سومالی تولید می شود.
برخلاف انواع دیگر شیر ، شیر شتر دارای مقادیر کمی قند و کلسترول و مقادیر زیادی ویتامین و مواد معدنی است ، مانند: پتاسیم، آهن، مس ، منیزیوم، ویتامین سی و کلسیم
اطلاعات تغذیه ای
شیر شتر دارای آنتی اکسیدان زیادی است که به جلوگیری از آسیب سلول های شما کمک می کند و منجر به جلوگیری از بیماری های جدی مانند سرطان ، دیابت و بیماری های قلبی می شود.
همچنین دارای چندین ویتامین و مواد معدنی از جمله:
ویتامین A، ویتامین B، ویتامین C، ویتامین D ، ویتامین E، کلسیم و کالیوم
یک فنجان شیر شتر حاوی است
۱۰۷ کالری، پروتئین ۵٫۴ گرم، چربی ۴٫۶ گرم، چربی اشباع شده ۳ گرم، کربوهیدرات ۱۱ گرم و قند ۶ گرم
مزایای بالقوه شیر شتر برای سلامتی
شیر شتر نزدیکترین ماده طبیعی به شیر مادر انسان است. درست مانند شیر مادر از نوزادان تازه متولد شده در برابر مشکلات مختلف سلامتی محافظت می کند ، شیر شتر می تواند چندین فواید سلامتی از جمله:
ایمنی در برابر آلرژی به شیر. اگر شما آلرژی به یکی از این مواد را دارید ، شیر شتر می تواند یک گزینه مطمئن باشد. این امر احتمالاً به این دلیل است که شیر شتر دارای پروتئین متفاوتی نسبت به سایر محصولات لبنی است و باعث ایجاد پاسخ ایمنی می شود. شیر شتر می تواند به سایر آلرژی های غذایی در کودکان نیز کمک کند.
شانس کمتری برای دیابت
محققان جامعه ای در هند را مورد بررسی قرار دادند که دارای موارد صفر دیابت است و نتیجه گرفتند که این احتمال به دلیل مصرف منظم شیر شتر بوده است.
شیر شتر ازابتلا به دیابت محافظت می کند و علائم آن را با استفاده از موارد زیر بهبود می بخشد:
کنترل سطح قند خون
کاهش قند خون ناشتا
کاهش مقاومت به انسولین
کاهش کلسترول
خطرات احتمالی شیر شتر
شیر شتر گران است. قیمت نیم لیتر آ« بین ۱۶ تا ۱۸ دلار است. به این دلیل که شترها نسبت به گاو شیر بسیار کمتری تولید می کنند.
مرجع پزشکی WebMD بررسی شده توسط Dan Brennan، MD در ۱۷ دسامبر ۲۰۲۰
اگر آن را خریداری کردید ، اطمینان حاصل کنید که آنچه به دست می آورید پاستوریزه شده است. در غیر این صورت ، خطر ابتلا به بیماری وجود دارد.
شتر یکی از اجزای مهم اکوسیستم کویر است. به دلیل ویژگی های بیوفیزیکی منحصر به فرد ، به نمادی از سازگاری زندگی در مناطق خشک و نیمه خشک تبدیل شده است. این حیوان که در بین مردم به کشتی کویر معروف است ، با نشان دادن ضروری بودن خود در زمینه حمل و نقل و بار ، اثری از خود برجای گذاشته است. علاوه بر این ، یک شتر دارای بسیاری از خدمات متأثر از تغییرات اجتماعی و اقتصادی مداوم است. شترها از دوران باستان تا امروز نقش مهمی در نظم و قانون مدنی ، دفاع و جنگ داشته اند. شترهای Ganga از Bikaner در آن زمان مشهور جهان بودند و در ارتش سلطنتی جای گرفتند و این شترها در جنگ های جهانی اول و دوم نیز شرکت کردند. شترها در زمان ساخت کانال ایندیرا گاندی در قسمت غربی راجستان به مهندسان کمک زیادی کردند. سپاه شترسوار بخش مهمی از نیروهای امنیتی مرزی تحت نیروی نظامی پارا هند است.
دولت هند با پی بردن به اهمیت شترها در توسعه اقتصادی – اجتماعی مناطق خشک و نیمه خشک ، اداره پروژه های شتر در Bikaner را تحت نظر شورای تحقیقات کشاورزی هند (ICAR) در تاریخ ۵ ژوئیه سال ۱۹۸۴ تأسیس کرد. این مرکز واقع در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری Bikaner در منطقه Jobir ، در ۲۰ سپتامبر ۱۹۹۵ ارتقا یافته و مرکز تحقیقات ملی شتر نامگذاری شده است.
تعداد شترهای کوهان دار در هند حدود پانصد هزار است که عمدتا در ایالت های حاشیه ای شمال و مناطق خشک و نیمه خشک هند ، راجستان ، گجرات و هاریانا یافت می شود. مرکز تحقیقات ملی شتر متمرکز بر تحقیقات اساسی و کاربردی در مورد شترهای یک کوهانه و شترهای دو کوهلنه است که در صحرای سرد دره Nubra در لاداخ یافت شده است.
در ابتدا ، این مرکز در حال توسعه امکانات زیرساختی و حفاظت از شتر و گونه های موجود آن و جمع آوری اطلاعات علمی و فنی بود. با آزمایشگاه های پیشرفته و امکانات زیرساختی در ۲۴ سال گذشته ، به یک موسسه پیشرو در سطح جهان در زمینه تحقیق درباره شتر تبدیل شده است. Bikaneri ، Jaisalmer ، Kachhi و Mewari نژادهایی هستند که توسط سیستم انتخاب نژاد انتخاب شده اند. مجموعه ای از ۳۵۰ شتر ایجاد شده است. تغییرات ژنتیکی در یک نژاد و بین نژادهای مختلف توسط دانشمندان کندرا با استفاده از روش توصیف مولکولی تشخیص داده شده است. خصوصیات نژادهای عمده شتر بومی مشخص شده است. اسپرم شتر با موفقیت منجمد شده و فناوری تلقیح مصنوعی در حال استاندارد سازی است. مقدار هورمون های تولید مثل در مراحل مختلف جسمی تشخیص داده شده است. روش پیوند جنین با موفقیت در مرکز مورد استفاده قرار گرفته است. تقویم سالانه ماهانه توسط این مرکز تهیه شده است که در آن اطلاعاتی در مورد روشهای مدیریت شتر و پیشگیری از بیماریها از طریق نگهداری مناسب ارائه شده است. تکنیک های PCR برای تأیید تشخیص بیماری سورا استاندارد شده اند.
یک مطالعه دقیق برای ارزیابی عملکرد نژادهای مختلف شتر در حال انجام است. نیازهای غذایی شترها در مراحل مختلف شیردهی ، بارداری و زایمان ارزیابی شده است. علوفه و خوراک موجود از منابع محلی نیز ارزیابی شده است.
این مرکز در تلاش است تا شتر را به عنوان یک حیوان شیری تثبیت کند. با توجه به تقاضای روزافزون برای شیر شتر و فرآورده های آن ، پیشرفته ترین فناوری روز در زمینه فرآورده های شیری شتر در محوطه مرکز تأسیس شده است. این کارانگیزه شترداران به سمت تجارت فرآورده های شیری خواهد بود و ثابت می کند که نتایج گسترده ای برای ارتقا وضعیت اقتصادی – اجتماعی مردم روستا دارد. کارهای تحقیقاتی در مورد تحقیقات سیستماتیک در مورد شیر شتر و تولید شیر از نژادهای مختلف آن در حال انجام است.
تحقیقات گسترده ای در مورد دمای طبیعی شیر شتر و خاصیت دارویی آن در حال انجام است. محصولات شیر شتر با ارزش افزوده مانند بستنی ، شیرهایی با طعم مختلف و کشک توسط مرکز تولید شده است. این مرکز این محصولات را از طریق شیر فروشی ها در محل خود به فروش می رساند. این مرکز یک کرم زیبایی شیر شتر تولید کرده است. محصولات جدید با مخلوط کردن استخوان شتر به جای عاج و موی مخلوط با پشم در حال تولید است. کالسکه های سنتی دو چرخ شتر توسط مراکز به چراغ های برقی مجهز شده اند که این امر احتمال وقوع تصادفات جاده ای در طول شب را کاهش می دهد.
با هدف ابزار چند بعدی شتر ، واحدی با عنوان “پردازش کشاورزی و تولید برق توسط نیروی شتر” ایجاد شده است. انرژی زیستی تولید شده توسط شتر جدید و عاری از عوارض جانبی محیطی است. با توجه به در دسترس بودن آن در کارهای مختلف خانگی و کشاورزی زندگی روستایی ، قطعاً استفاده از آن اتکای به خود اقتصادی را فراهم می کند.
سوالات متداول مربوط به شیر شتر
س: آیا شیر شتر شور است؟
پاسخ: بله ، شیر کمی شور است اما طعم قابل قبولی دارد. این شوری ممکن است به دلیل نوع گیاهانی باشد که در صحرا توسط شتر خورده می شود.
س: آیا شیر شتر ماندگاری کوتاهی دارد؟
پاسخ: خیر ، شیر شتر را می توان برای مدت طولانی تری در دمای اتاق نسبت به شیرهای دیگر نگه داشت. دانشمندان گزارش کرده اند که شیر تازه شتر را می توان به مدت ۸ ساعت نگه داشت. در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد ، شیر شتر پاستوریزه می تواند بیش از ۱۰ روز در دمای ۴ درجه سانتیگراد دوام داشته باشد و هنگامی که سیستم لاکتوپراکسیداز فعال شود ، می توان شیر تازه را در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد به مدت حدود ۲۰ ساعت نگهداری کرد.
س: آیا شیر شتر ضخیم تر(thicker) از شیرهای دیگر است؟
ج: خیر ، شیر شتر از شیر گاو ، بوفالو ، گوسفند ، بز ، یک و غیره نازک تر و لزج تر است ، اما وقتی شیر تکان می یابد ، کف می شود و ضخیم تر به نظر می رسد.
س: آیا مصرف شیر شتر باعث اسهال می شود؟
ج: خیر ، مصرف شیر شتر در افراد اسهال ایجاد نمی کند ، اما مقداری عمل پاکسازی انجام می دهد و به تخلیه مدفوع کمک می کند.
پرسش: کشک را نمی توان از شیر شتر تهیه کرد. چرا؟
ج: در طی فرآیند تولید کشک ، تخمیر در شیر شتر انجام می شود و مدت زمان بیشتری نسبت به شیرهای دیگر طول می کشد. همانطور که از شیرهای دیگر می گیریم ، بافت کشک در شیر شتر حاصل نمی شود. این ممکن است به دلایل مختلفی از جمله مقدار ناچیز k-casein در شیر شتر ، اتصال نزدیک چربی با مولکول های پروتئین و همچنین به دلیل محتوای زیاد نمک باشد.
س: آیا شیر شتر محتوای چربی بیشتری دارد؟
پاسخ: خیر ، درصد چربی در شیر شتر بین ۱٫۵ تا ۳٫۵ است ، کمتر از شیر گاو و گاومیش.
س: آیا شیر شتر از انسولین بیشتری نسبت به شیرهای دیگر برخوردار است؟
پاسخ: بله ، دانشمندان گزارش کرده اند که شیر شتر حاوی انسولین با غلظت های بالاتر (حدود ۴۰ میکروگرم در میلی لیتر) است.
س: آیا می توان محصولات شیر را از شیر شتر تهیه کرد یا خیر؟
ج: بله ، انواع محصولات لبنی بومی و غربی از جمله چای ، قهوه ، شیر طعم دار ، شیر تخمیر شده ، شیر پاستوریزه ، کلفی ، پنیر ، پنیر ، ماوا ، گلابجامون ، بارفی ، راسگولا ، پدا و پودرشیر و غیره توسط این مرکز تهیه شده است.
س: آیا مصرف شیر غیر پاستوریزه شتر برای درمان برخی بیماری های خاص در انسان ضروری است؟
پاسخ: همانطور که می دانیم ، به دلیل عملیات حرارتی ، هر فرآورده غذایی مقداری از مواد مغذی خود را از دست می دهد ، و دناتوراسیون پروتئین و سایر مواد نیز صورت می گیرد و بنابراین ممکن است در ارزش عملکردی آن کاهش یابد. اما ، چون شیر حامل تولید عوامل بیماری زای مختلف در هنگام تولید ، جابجایی و حمل و نقل به دلیل شرایط غیر بهداشتی است ، ما هرگز مصرف شیر غیرپاستوریزه را پیشنهاد نمی کنیم.
س: آیا شیر شتر برای انسان ارزش درمانی دارد؟
پاسخ: بله ، محققان گزارش کرده اند که به دلیل محتوای بالای انسولین در شیر شتر ، مصرف آن نقش موثری در مدیریت دیابت نوع I در انسان دارد. همچنین گزارش شده است که در مدیریت سلامت انواع سل در انسان موثر است.
س: آیا شیر شتر برای کودکان حساس به شیر گاو بی خطر است؟
پاسخ: بله ، ترکیبات پروتئینی شیر شتر بسیار نزدیک به شیر انسان است و در کودکان آلرژی ایجاد نمی کند.
س: آیا شیر شتر برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند ، بی خطر است؟
ج: بله ، عدم تحمل لاکتوز در انسان با مصرف شیر شتر گزارش نشده است.
شیر شتر را می توان به راحتی ماست کرد اما تنها در صورت ترش ، خرد شدن و افزودن ماده پاک کننده ، کره می تواند درست شود. تهیه پنیر از شیر شتر دشوارتر از پنیر حاصل از شیر سایر حیوانات لبنی است. در جوامع گله داری شتر ، پنیرهای شیر شتر از تخمیر خود به خود یا تخمیر لاکتیک برای دستیابی به کشک ترش استفاده می کنند. در پرورش شتر در سودان ، قبیله راشیدا از این روش برای ذخیره شیر مازاد در فصل باران ، پودر کشک خشک و افزودن آب برای مصرف در فصل خشک استفاده می کند. در مغولستان ، شیر شتر به عنوان محصول در مراحل مختلف فرآیند کشک مصرف می شود. با این حال ، شیر به راحتی لخته نمی شود و مایه پنیر گاو قادر به انعقاد موثر شیر نیست.
فائو با استفاده از پروژه هدر دادن کمتر شیر ، پروفسور J.P. Ramet را از imentcole Nationale Supérieure d’Agronomie et des Industries Alimentaires (ENSAIA) مأمور کرد ، که با افزودن فسفات کلسیم و پنیر مایه در دهه ۱۹۹۰ توانست پنیر تولید کند. پنیر تولید شده از این فرآیند سطح کلسترول کمی دارد و حتی برای عدم تحمل لاکتوز نیز استفاده می شود. پنیر به سبک اروپایی که با نام کاروان به بازار عرضه می شود ، از طریق همکاری لبنیات شیر شتر موریتانی Tiviski ، FAO و Ramet ایجاد شده است. ادعا می شود که تنها پنیر شیر شتر در جهان است. از شیر شتر می توان بستنی نیز تهیه کرد. در آسیای مرکزی نوشیدنی به نام چال یا شوبات از شیر تخمیر شتر تهیه می شود.