روز جهانی شیر و شیر شتر
دکتر عبدالرزاق کاکار
شتر و تغییرات آب و هوایی
بلایای ناشی از تغییرات اقلیمی برای بخش کشاورزی ، به ویژه کشاورزی مرتبط با دام بسیار ویرانگر است. نه تنها خوراک و آب چالش اصلی است بلکه افزایش دما ، خشکی و بیماریها نیز بر تولید و کیفیت محصولات تأثیر منفی می گذارد. در چنین سناریوی گیج کننده ای برخی از گونه های حیوانات به دلیل سازگاری با چالش های نوظهور و تولید محصولات با کیفیت بر سایر گونه ها ترجیح داده می شوند ، شتر یکی از نمونه های چنین منابع ژنتیکی است.
تقاضا برای شیر شتر در حال افزایش است به دلیل برخی از واقعیت های موجود و اساسی:
شتر می تواند در محیط های چالش برانگیز شیر تولید کند و به ورودی بسیار کمی نیاز دارد ، بنابراین محصولات آن برای کسانی که به محیط فکر می کنند جذاب است. شتر شیری به معنای واقعی پایدار است. شیر شتر بسیار سالم ، تقویت کننده ایمنی و برای تمام سنین و شرایط ایمن است. ماندگاری شیر شتر بیشتر است و برای نگهداری آن به تلاش بسیار کمی نیاز داریم
بسیاری ازسرمایه گذاران با دیدن چنین بازاری پر تقاضا برای شیر شتر ، برای تولید شیر شتر و تحویل آن در بازار وارد حلقه شترداران می شوند. در ۲ سال گذشته ، بسیاری از برنامه های جدید تولید شیر شتر در مناطق مختلف تقویت شده است ، اما تقویت اصلی در شبه جزیره عربستان و شاخ آفریقا (به طور عمده کنیا) مشاهده شده است. همچنین ، محصولات جدید شیر شتر در مغولستان ، چین، قزاقستان ، ایران ، هند و برخی از کشورهای غربی مانند استرالیا در بازار عرضه می شود.
می توان گفت که به ویژه تحت تاثیر کرونا ویروس COVID-19: تقاضا برای شیر شتر از قزاقستان به کنیا و از استرالیا به اروپا و آمریکای شمالی در حال رشد است.
یک کارآفرین شیر شتر از کنیا گزارش داد که با تغییر بیشتر مصرف کنندگان از شیر گاو به شیر شتر ، تا ۲۰ درصد افزایش تقاضا برای شیر شتر در طی همه گیری کروناویروس COVID-19 و تعطیلات ناشی از آن – به ویژه تحویل در منازل – که شیر شتر به منظور افزایش ایمنی بدن کمک می کند. خاصیت شیر شتر معروف به پروتئین ضد التهاب ، محافظ قوی ، ارزش ضد میکروبی و مغذی آن است. والدین به دنبال شیر شتر برای کودکان هستند.
اما شیر شتر واقعاً باید از نظر نقش تقویت کننده ایمنی بیشتر مورد بررسی قرار گیرد زیرا گزارشات بسیاری و برخی مطالعات علمی حاکی از این است که شیر شتر می تواند تقویت کننده ایمنی خوب و مفیدی باشد.
http://camel4all.info/index.php / 2020/02/19 / تحقیق-درباره-شیر-شتر-به عنوان یک ماده ضد ویروسی-در-زمینه-کوید -۱۹ /
شیر شتر بدون شک فاقد پروتئین های آلرژیک و لاکتوز غیر قابل تحمل است. تغذیه آن برای افرادی که آلرژی پروتئین شیر گاو و عدم تحمل لاکتوز دارند بی خطر است. دکتر طاهره محمدآبادی در حال کار بر روی نقش شیر شتر به عنوان یک ماده غذایی کاربردی و تحقیق در مورد شیر شتر است. وی ادعا می کند که مولکولهای موجود در شیر شتر به عنوان داروخانه های طبیعی برای انسان عمل می کنند.https://www.researchgate.net/publication/349695089_Camel_Milk_lactoferrin_Special_agent_against_bacterial_infections
تولید شیر شتر نیز در حال افزایش است
پیش ازهمه گیری کرونا ویروس COVID ، بازار جهانی محصولات شیر شتر در سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۱۰٫۲ میلیارد دلار ارزش داشت که تخمین زده می شود ۳ میلیون تن شیر شتر رسما در سراسر جهان فروخته و مصرف می شود. اما سطح واقعی تولید می تواند دو برابر باشد ، ۵-۶ میلیون تن در سال. زیرا حدود ۷۰٪ شیر شتر توسط صاحبان شتر مصرف می شود و هرگز به بازار نمی رسد.
گرفتن پیغام خانگی
من در ۱۵ سال گذشته با شتر کار می کنم و بسیار متقاعد شده ام که شتر یک حیوان شیری واقعی و پایدار است. مهمترین پیام در اینجا این است که لبنیات شتر باید به عنوان لبنیات شتر تبلیغ شود و توسعه یابد ، نه یک مدل HS. هنگام تأسیس واحد لبنیات شتر باید از رفاه شتر مطمئن شد. بعضی از شترها حجم بسیار زیادی شیر تولید می کنند و برخی دیگر نسبتاً کم هستند اما ما می توانیم میانگین را در نظر بگیریم.