شیر شتر و آکنه
قبل از هر چیزی ابتدا باید درباره آکنه و علل پیدایش آن صحبت کنیم و ببینیم آیا این عارضه بصورت کامل قابل درمان است یا خیر؛ چه نوع درمانی برای آن پیشنهاد میشود، درمان گیاهی یا درمان شیمیایی؟
آکنه چیست؟
آکنه را خیلی از مردم به عنوان جوش جوانی نیز میشناسند؛ این بیماری پوستی بیشتر در دوره بلوغ در صورت افراد ایجاد میشود و هشت تا ده سال برای ناپدید شدن زمان نیاز دارد. البته گاهی اوقات این عارضه تا ۳۰ و حتی ۴۰ سالگی نیز باقی میماند. علت این التهابات فولیکولهای مو است؛ بطوری که معمولاً در صورت، پشت و قفسه سینه (جاهایی که غلظت غدد چربی بالایی دارند) روی میدهد. انواع مختلف آکنه شامل آکنههای سرسیاه و سرسفید و در ابعاد بزرگتر همانند کیست میباشد. آکنه در اصل یک بیماری خطرناک نیست، اما در زمانهایی میتواند باعث ایجاد زخم ناشی از جوش برای همیشه در صورت فرد شود که بصورت تورفتگی خود را نشان میدهد. البته توجه داشته باشید این اتفاق زمانی رخ میدهد که جوش یا کیست تشکیل شده در صورت شدید باشد. اگرچه عوامل مختلفی در دوران بلوغ سبب ایجاد آکنه میشود اما اصلیترین علت آن افزایش سطح هورمونها در این دوره از زندگی است. افزایش هورمونها با افزایش غدد چربی زیر پوست همراه است. از ترکیب مواد این غدد با سلولهای پوست، منفذ خروجی فولیکول مو را مسدود مینمایند و هنگامی که مو قصد خروج از پوست را دارد، باعث بیرون زدن این جوشها میشود. همانطور که گفته شد، آکنه بیماری خطرناکی نیست، اما در مهمترین زمان زندگی افراد (سنین نوجوانی و جوانی) ظاهر میشود و میتواند باعث کاهش زیبایی و در نتیجه کاهش اعتماد به نفس افراد شود. بنابراین به دو علت نمیتوان این عارضه را با اینکه به مرور زمان بهبود مییابد را رها کرد. دلیل اول همین موضوع زیبایی چهره فرد است که از طریق آکنه تحت تأثیر قرار میگیرد و دلیل دوم هم ماندگار شدن زخم بعضی از آکنهها درصورت عدم رسیدگی است.
انواع آکنه
جوش سرسفید، جوش سرسیاه، جوش نوکتیز، جوش چرکی و جوش بزرگ از انواع مختلف آکنه و جوش هستند.
درمان رایج آکنه
داروهای متعددی برای درمان آکنه در داروخانهها وجود دارد که اکثر آنها حاوی آنتیسپتیک مانند بنزیل پراکسید است که برای جلوگیری از تشکیل جوشهای جدید کار میکند. اما خوب معمولاً این داروها خیلی زود اثر نمیکنند. علائم بهبود عموماً بعد از مدت زمان شش تا هشت هفته ظاهر میشنود. برخی دیگر از پزشکان همچنین کرمهای رتینوئید، کرمها یا قرصهای آنتیبیوتیک را برای درمان و جلوگیری از تشکیل جوشهای جدید تجویز میکنند. همچنین میتوان این داروها را بصورت همزمان تجویز و استفاده کرد. در حالی که انواع مختلفی از درمانهای لیزر و حتی جراحی وجود دارد، بهترین راه درمان برای آکنه پیشگیری است.
استراتژیهای شخصی برای مقابله با آکنه
اکثر افراد میتوانند با انجام مراقبتهای شخصی به پیشگیری از بیشتر شدن آکنههای صورت خود بپردازند. با هم چند مراقبت اولیه را مرور میکنیم:
پاکسازی صورت:
یکی از شایعترین توصیهها برای مقابله با آکنه، استفاده از تمیزکنندههای خاص است. با این تمیزکنندهها روزی دو بار صورت خود را شستشو دهید. توجه داشته باشید، پاکسازی بیش از حد میتواند مشکلاتی از جمله خشکی و سوزش پوست شود. تمیزکنندههای صورت از دو گروه شیمیایی و گیاهی تشکیل میشوند که در نوع گیاهی آن شیر شتر یکی از بهترینها است.
آرایش:
برای آرایش صورت سعی کنید از موادی با کمترین روغن ممکن استفاده کنید. حتماً قبل از خوابیدن آرایش خود را پاک کنید و از آرایش به مدت طولانی در طول روز خودداری کنید.
اصلاح صورت:
مردانی که صورتی با آکنه دارند، از محلولهای ضدجوش استفاده کنید و همچنین سعی کنند حتماً صورت خود را قبل از اصلاح مرطوب نمایند. میتوانید این کار را با آب گرم یا خمیر ریش انجام دهید. حتماً موهایتان را در جهت رویش اصلاح کنید. میتوانید بعد از اصلاح از لوسینها نیز بعد از اصلاح استفاده نمایید.
ترکاندن جوش:
فشار دادن و به اصطلاح ترکاندن جوش، وضعیت را بدتر میکند و منجر به زخم شدن جای آن میشود. در خیلی از موارد نیز با ترشح مایع درون جوش در ناحیه دیگری از صورت، جوش دیگری تشکیل میشود.
رژیم غذایی:
برخی از مطالعات حاکی از آن است که مصرف غذاهایی با چربی کمتر میتواند به جلوگیری از بیشتر شدن جوشها و آکنهها کمک کند. برخی دیگر از مواد غذایی از جمله فلفل و… میتوانند سبب تحریک آکنهها شوند. خود فرد بهتر از هر شخص دیگری میتواند درباره تأثیر رژیم غذایی بر میزان آکنه روی صورتش تحلیل داشته باشد.
چرا شیر شتر برای درمان آکنه مفید است؟
شیر شتر دارای خواص واقعا شگفتانگیزی است که برای درمان عارضههای مختلف کاربرد دارد. در اینجا به بررسی چگونگی تأثیر شیر شتر بر درمان آکنه خواهیم پرداخت و علل توانایی این ماده غذایی را برای درمان آکنه بررسی مینماییم.
ویتامین A و C:
شیر شتر حاوی مقادیر زیادی از ویتامینهای طبیعی از جمله A و C است. ویتامین A در زخمهای پوست، جوشها و سایر عوارض پوستی اثر درمانی دارد. رتینوئید که در درمان آکنه مفید است، از مشتقات این ویتامین است. ویتامین C نیز یک آنتی اکسیدان فوقالعاده است. همانطور که در مقالات مختلف به این موضوع اشاره شده است شیر شتر مقادیر زیادی ویتامین C را داراست که تقریباً سه برابر میزان ویتامین C موجود در شیر گاو است.
اسیدهای چرب غیراشباع:
امگا ۳ و امگا ۶ اسیدهای چرب موجود در شیر شتر هستند که خاصیت ضدالتهاب، مرطوب کننده و نرم کننده دارند.
پروتئینهای محافظتی:
شیر شتر حاوی پروتئینهای حفاظتی پیچیده و منحصر بهفرد است که میتواند سبب کاهش التهاب و تحریک شوند.
آلفا هیدروکسی اسید:
اسیدهای آلفا هیدروکسی موجود در شیر، بهویژه اسید لاکتیک، به آرامی پوست را خشک کرده و سلولهای مرده پوست را حذف میکنند و کمک میکنند تا علت اصلی آکنه (سلولهای مرده پوست که راه فولیکول مو را مسدود مینمایند) از بین رود.
منبع: مجله پزشکی ویوان