از ظرفیت فراوان شتر غافل بودهایم
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به ظرفیتهای فراوان شتر، گفت: ما مسئولان نیز از ظرفیت این حیوان غافل بودهایم.
سید جعفر حاج مجتهدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، با بیان اینکه منابع علمی و تحقیقات در زمینه شتر و فواید آن در کشور بسیار کم است، عنوان کرد: در عربستان، امارات، هند، سودان و آمریکا مراکز تحقیقاتی ویژه شتر وجود دارد.
وی ادامه داد: در کشور، مرکزی برای عرضه محصولات شتر وجود ندارد، در زمینه پرورش این حیوان به سختی تسهیلات میدهند و این در حالی است که پرورش شتر به شیوه جدید بسیار سخت است.
حاجمجتهدی اظهار کرد: شتر در بحث بیوتوریسم بسیار حیوان شاخصی است، اما هیچ کاری در این زمینه انجام ندادهایم، در واقع ما از ظرفیتهای فراوان این حیوان غافل بودهایم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در استان بیش از 6000 نفر شتر وجود دارد و پراکندگی این حیوان در سبزوار، بردسکن، خواف، کاشمر و خلیلآباد است.
وی در خصوص تنوع شتر در ایران اظهار کرد: در کشور حدود 160 هزار نفر شتر وجود دارد، 95 درصد شترهای ایرانی تککوهانه بوده و در استان نیز شترها تککوهانهاند.
وی در خصوص اقدامات آغاز شده به منظور استفاده از ظرفیتهای شتر، گفت: در راستای تصمیمات خاصی که سال 89 در استان به منظور حمایت از پرورش شتر اتخاذ شد، در سال 91 کنگره ملی شتر را برگزار کردیم.
حاجمجتهدی بیان کرد: در نتیجه این کنگره، شورای سیاستگذاری هماهنگی و تحقیقات شتر در استان تشکیل شد و دستگاههای مختلف از جمله جهاد کشاورزی، دامپزشکی، مرکز تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی و موسسه واکسن و سرمسازی رازی در این شورا در کنار یکدیگر قرار گرفتند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به تشکیل انجمن ملی شتر در سال گذشته اشاره و خاطرنشان کرد: تشکیل کارگروه مرتع و شترها با همکاری منابع طبیعی، تهیه چندین پایاننامه ارشد و دکتری در رابطه با شتر نیز از دیگر دستاوردهای این کنگره بود.
وی با بیان اینکه در بحث طب سنتی نیز اقدامات خوبی انجام شده است، گفت: با احداث تشکیل انجمن ملی شتر و تشکیل شورای سیاستگذاری به این منظور در استان موافقت شد.
حاجمجتهدی گفت: همچنین در جهت حمایت از شترداری 22 موافقتنامه اصولی شتر با ظرفیت 4207 نفر، 15 پروانه تاسیس با ظرفیت 750 نفر، دو پروانه بهرهبرداری با ظرفیت 200 نفر و 6 پروانه شترداری با 273 نفر ظرفیت صادر شده است.
وی ضمن تاکید بر نگاه سنتی شترداری، بیان کرد: در کنار این نگاه باید امور حمایتی و رشد و توسعه شترداری نوین نیز انجام شود، با توجه به اینکه شتر یک دام سازگاری با شرایط کشور است، باید برای افزایش بهرهوری، این حیوان را در سیاستها قرار دهیم.
حاجمجتهدی با بیان اینکه از تمام ظرفیت شتر استفاده نمیشود، اظهار کرد: برای مثال در حال حاضر از شترها دو تا سه کیلو شیر گرفته میشود که توسط خود دامداران مصرف میشود و این در حالی است که این حیوان میتواند روزانه 6 تا 12 کیلو شیر بدهد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص ویژگیهای منحصر به فرد شتر عنوان کرد: شتر یک حیوان خارقالعاده و پر رمز و راز است و خداوند خلقت این حیوان را در کنار آسمانها و زمین قرار داده است.
وی افزود: این حیوان تحمل شرایط سخت را دارد و با توجه به روند روبه خشکی کشور و وضعیت مراتع و کاهش روزافزون نزولات جوی، توجه بیشتر به شتر ضرورت دارد.