آسم و درمان آن با شیر شتر
آسم و درمان آن با شیر شتر
آسم یک بیماری مزمن در مجاری هوایی است که با سخت شدن تنفس همراه میشود. این بیماری سبب التهاب در مجاری میشود که در نتیجه آن اکسیژن بصورت سختتر و کندتری به ششها منتقل میشود. از علائم عمده و مشهود آسم میتوان به سرفه، خسخس، تنگی نفس و سنگینی در قفسه سینه اشاره کرد. اگر این عارضه شدید شود، میتواند باعث کاهش فعالیت و عدم توانایی در صحبت کردن شود. بعضی افراد از آسم به عنوان آسم برونشیت یاد میکنند. درمان ناکافی آسم میتواند فرد را ضعیف کند و سبب شود برای درمان به بیمارستان مراجعه کند. این بیمای از سال ۲۰۰۸ تا کنون حدود ۲۵ میلیون فرد در ایالات متحده را درگیر خود کرده است.
سه ویژگی عمدهای که در آسم وجود دارد:
- انسداد مجاری هوایی (تنفس)
در طول یک تنفس نرمال و عادی در طول شبانه روز، عضلاتی که راههای هوایی را تشکیل میدهند بسیار آرام و بدون التهاب به کار خود مشغول هستند و هوا بهراحتی از این مجرا عبور میکند. اما در افرادی که مبتلا به آسم هستند، مواد آلرژیک، سرماخوردگی و ویروسهای تنفسی و عوامل محیطی عضلات مربوط به مجاری تنفسی را منقبض میکنند و این کار را برای تنفس سخت میکند. هوای کمتر سبب میشود فرد احساس تنگی نفس داشته باشد و همچنین بدلیل عبور سخت هوا از مجراها، صدایی تولید شود که به خسخس شناخته میشود. (خوشبختانه این تنگ شدن مجاری قابل برگشت است و با کنترل و درمان میتوان به حالت عادی بازگشت)
- التهاب
افراد مبتلا به آسم، مجاری قرمز و متورمی دارند. این تصور در بین پزشکان وجود دارد که این التهاب در درازمدت میتواند آسیبهای جدی به ریه وارد کند. بنابراین درمان آسم و التهابات ناشی از آن بسیار مهم است.
- تحریکپذیری راههای هوایی
مجاری و راههای هوایی در بیماران مبتلا به آسم بسیار حساس هستند. این راهها بیش از حد به گرد و غبار، گازها و… واکنش میدهند.
علل بیماری آسم:
در ابتدا باید بدانید آسم یک بیماری مسری نیست اما یکی از عوامل اصلی ابتلا به آن ژنتیک میباشد. از دیگر مواردی که میتوانند از عوامل ایجاد کننده آسم در فرد باشند میتوان به گرد و خاک، پوست یا مو حیوانات، عفونت سمی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، رفلاکس معده، دود تنباکو و دخانیات، ورزش، استرس، دوران عادت ماهیانه بانوان، چاقی، حساسیت به بعضی از مواد غذایی همچون میگو و بادام زمینی از علل عمده ابتلا به آسم هستند.
بیماریهای ناشی از آسم (بیماریهای همراه آسم):
چاقی، رفلاکس معده و کمبود ویتامین D از بیماریهایی است که در کنار آسم در فرد مبتلا ایجاد میشوند. اکثر افراد میتوانند با درمان و غلبه بر این موارد گفته شده، به درمان و کنترل آسم خود نیز کمک کنند.
راههای تشخیص آسم:
- تست عملکرد ریه یا اسپیرومتری
- اندازهگیری اکسید نیتریک بازدم
- تست پوست برای آلرژنهای رایج هوایی
- آزمایش خون
چگونه میتوان آسم را کنترل و درمان کرد:
ابتدا باید به این واقعیت اشاره کرد که هنوز درمان قطعی و کاملی برای آسم پیدا نشده است؛ اما راههای زیادی برای کنترل و درمان تا حد زیادی وجود دارد.
- کنترل کافی علائم
- به حداقل رساندن خطر تشدید در آینده
- حفظ عملکرد طبیعی ریه
- حفظ سطوح فعالیتهای طبیعی
- استفاده از کمترین مقدار دارو (بخصوص داروهایی با عوارض جانبی زیاد)
آسم درنهایت سبب چه اتفاقات دیگری میشود:
باید بدانید آسم بیماری نیست که درصورت کنترل و درمان به کوتاه شدن عمر بیمار منجر شود و اصولاً جزو بیماریهای کمخطر است. اما در عین حال همانند هر بیماری دیگری دارای عوارضی است که بصورت حاشیهای و حتی غیرمستقیم برای فرد مبتلا ایجاد میشود. یکی از مشکلاتی که ممکن است در نتیجه ابتلا به آسم برای فرد ایجاد شود، پوکی استخوان ناشی از مصرف زیاد استروئیدهای خوراکی است؛ افزایش وزن (چاقی) و همچنین عدم تحمل گلوکز از دیگر این موارد هستند.
پیشنهادات تغزیهای برای بیماران مبتلا به آسم:
همانطور که گفته شد، مصرف بیش از حد مواد غذایی سبب چاقی و رفلاکس معده میشود. البته باید توجه داشت که نمیتوان برای مبتلایان به بیماری آسم یک رژیم غذایی واحد تجویز کرد، گفتنی است برخی مواد در رژیم غذایی مشترک است. مصرف غذاهای مغذی همچون عسل، تخممرغ، شیر و ماست، سبزیجات، میوه، نان سبوسدار و… از بهترین مواد غذایی برای این دسته از افراد است.
شیر شتر چگونه به درمان و کنترل آسم کمک میکند؟
همانطور که در بخشهای مختلف این مقاله اشاره شد، آسم با بیماریهای دیگری همچون عدم تحمل گلوکز، پوکی استخوان، کمبود ویتامین D، چاقی و رفلاکس بصورت مستقیم و غیر مستقیم ارتباط دارد. جالب است بدانید شیر شتر بدلیل ویژگیهایی که دارد در درمان بیماری آسم، بیماریهای معده و روده (رفلاکس) و اختلالات گوارشی مفید است. یکی از نکات قابل تأمل درباره این محصول این است که شیر شتر به عنوان یک درمان خانگی ایدهآل برای کودکانی است که آلرژی خفیف و حتی شدید نسبت به انواع غذا دارند، است. شیر شتر یک عامل ضد باکتری و ضد ویروس است که به پاک کردن بدن از میکروبها و ویروسها کمک میکند. بدلیل کم بودن چربی آن در کنترل چاقی بسیار موثر است. مقدار چربی کم بدین معنا است که شما هیچ درگیری با سطح بالای چربی و کلسترول را نخواهید داشت. شیر شتر سرشار از مواد معدنی و مغذی همچون کلسیم، آهن، پتاسیم، مس، منگنز، ویتامینهای B1، B3 و همچنین سرشار از ویتامین C است. است. یکی دیگر از مزایای شیر شتر که آن را بسیار ممتاز کرده است، این است که برخلاف شیر گاو و گوسفند، شیر شتر حاوی بتا-لاکتوگلوبولین یا کازئین A1 نیست. دو پروتئینی که مسئول واکنشهای آلرژیک در بدن هستند. طی مطالعاتی که در سال ۲۰۱۱ صورت گرفت، ۸۰ درصد از کودکانی که شیر شتر مصرف میکردند، بدون هیچ آلرژی و با خیال راحت میتوانستند شیر مصرف کنند. ضمن اینکه افرادی که بدنشان به لاکتوز واکنش نشان میدهد نیز میتوانند از شیر شتر بجای شیر گاو استفاده کنند. یکی از بیماریهایی که به همراه آسم ایجاد میشود کمبود ویتامین D است؛ جالب است بدانید ویتامین D یکی از موادی است که در شیر شتر یافت میشود. از مواد غذایی که برای مبتلایان به آسم در بخشهای بالای توصیه به مصرف شد، شیر و لبنیات بود که البته باید توجه داشت برخی از افراد بدلیل حساسیت به مصرف شیر از خوردن آن اجتناب میکنند. اینگونه افراد میتوانند شیر شتر را جایگزین شیر گاو کنند؛ زیرا این شیر علاوه بر اینکه هیچ حساسیتی برای افراد ایجاد نمیکند بلکه خیلی از حساسیتها و آلرژیها را نیز از بین میبرد. توجه داشته باشید، هنگامی که یک فرد به شیر و دیگر لبنیات حساسیت پیدا میکند، درواقع نسبت به پروتئین موجود در آنها آلرژی دارد. شیر گاو حاوی پروتئین ۶ درصد است که اکثراً حاوی کازئین و آب پنیر (وِی) است. شیر شتر بدلیل اینکه از کازئین A1 بسیار کمی برخوردار است، هیچگونه حساسیتی برای افراد ایجاد نمیکند، پیشنهاد ما به شما این است، اگر به شیر گاو حساسیت دارید، شیر شتر را جایگزین آن کرده و این ماده مغذی را به وعدههای غذایی خود و رژیم غذایی روزانهتان اضافه کنید.
منبع: مجله پزشکی ویوان