به کودکان شیر شتر بدهید
شیر شتر نه تنها به عنوان یک غذا محسوب میشود، بلکه میتواند در کمک به درمان بسیاری از بیماریهای خاص نیز مورد توجه قرار گیرد. در کشورهای مسلمان از جمله ایران و کشورهای عرب زبان به دلیل تاکید کتاب مقدس قرآن و همینطور روایات ذکر شده از پیامبر اکرم(ص) شیر شتر از جایگاه ویژهای برخوردار است.
ترکیبات شیر شتر در مقایسه با شیر انسان و گاو
بالا بودن میزان بتاکازئین در این شیر سبب افزایش قابلیت هضم و کاهش آلرژیزایی آن برای کودکان گردیده است. ترکیب آمینواسیدهای آن مشابه شیر گاو بوده و تنها اسید آمینه گلیسین و سیستئین در این شیر پایینتر است. شیر شتر دارای اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب مورد نیاز انسان است. چربی آن شامل مقدار کمی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه و مقدار کمی کاروتن است که این مقدار کم میتواند دلیل سفیدی شیر باشد. این شیر حاوی ویتامینهای متنوعی از جمله A، D، E و گروه B است. این شیر سرشار از ویتامین C است و میتواند در مناطق بیابانی که دسترسی به سبزی و میوه کم است، منبع غنی این ویتامین به شمار آید. میزان نیاسین در این شیر نسبت به شیر گاو بالاتر است. میزان ویتامین A و ریبوفلاوین در آن پایینتر از شیر گاو است. غلظت اسید پانتوتنیک، اسید فولیک و B12 در آن بسیار بالاتر از شیر گاو است. میزان ویتامینE در شیر شتر بسیار نزدیک به غلظت آن در شیر گاو است. میزان کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم و کبالت در این شیر بیشتر از شیر انسان است، ولی میزان لاکتوز و عنصر روی در آن کمتر از شیر انسان است. به همین دلیل افرادی که مبتلا به عارضه عدم تحمل لاکتوز هستند میتوانند از این شیر بدون مشکل استفاده نمایند.
مشخصات ظاهری شیر شتر
شیر شتر سفید است. طعم آن کمی شور است و میزان شوری آن میتواند مرتبط با نوع تغذیه، میزان دسترسی به آب و تعداد دفعات شیر دوشی تغییر نماید.
خواص درمانی شیر شتر
این شیر بدلیل دارا بودن ماده شبه انسولین و مقاوم در برابر اسید معده در بهبود دیابت نوع یک موثر است. در کمک به درمان کودکان مبتلابه اوتیسم از این شیر استفاده شده است. کودکانی که به شیر گاو حساسیت دارند و یا دارای آلرژی غذایی هستند میتوانند از این شیر بدون مشکل استفاده نمایند.
در شیر شتر پروتئین ویژهای وجود دارد که میزان کلسترول خون را کاهش داده و مانع از تصلب شرائین میشود. این شیر حاوی مقادیر قابل توجهی از عوامل ضد میکروبی، فاکتورهای رشد، مواد کاهش دهنده کلسترول و آنتیاکسیدانها است. عواملی نظیر ایمونوگلوبولینها، لاکتوفرین، لاکتوپراکسیداز، لیزوزیم و گلوکوزامیداز از عوامل ضد میکروبی موجود در این شیر بهشمار میروند. شیر گاو دارای آلفا لاکتالبومین و بتا لاکتوگلوبولین است.
وجود بتا لاکتوگلوبولین سبب بروز آلرژیهای غذایی در نوزادان میگردد، ولی شیر شتر فاقد بتا لاکتوگلوبولین بوده و از این نظر مشابه شیر انسان است. بعلاوه آلفا لاکتالبومین یک عامل آنتی اکسیدان بسیار قوی برای نوزاد محسوب میشود که از این منظر نیز اهمیت شیر شتر نسبت به شیر گاو بالاتر است. شباهتهای شیر شتر با شیر انسان سبب گردیده تا در سالهای اخیر به تهیه شیر خشک نوزادان از این شیر توجه خاصی شود.
با توجه به اینکه شیر شتر شباهت زیادی به شیر انسان دارد و با تاکید بر اینکه این شیر حاوی بسیاری از مواد معدنی، ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان است میتوان از آن نه تنها به عنوان غذا بلکه به عنوان یک دارو در درمان بیماریهایی نظیر دیابت نوع یک؛ آلرژیهای غذایی، بیماریهای خود ایمنی مانند اوتیسم و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی؛ فشارخون و سل استفاده نمود.