اوج گیری شیر شتر
از منظر تغذیه، شیر شتر از نظر ویتامین C، ویتامین B، آهن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم غنیتر از شیر گاو است و حاوی مقادیر بیشتری مس است. اگرچه گرانتر از شیر گاو است، اما تقاضای مصضرف آن افزایش قابل توجهی دارد.
هزاران سال است که کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا شیر شتر مصرف می کنند. با این حال، در طول ۲ یا ۳ دهه گذشته، علاقه فزاینده ای از سایر نقاط جهان وجود داشته است. گفته میشود مصرفکنندگانی که به سلامت اهمیت میدهند، باعث این افزایش هستند.
تحقیقات گراند ویو گزارش می دهد که اندازه بازار جهانی محصولات شیر شتر در سال ۲۰۱۹ ۱۰٫۲ میلیارد دلار آمریکا ارزش گذاری شده است. انتظار می رود افزایش محبوبیت شیر شتر به دلیل خاصیت هضم آسان آن در بین مصرف کنندگان دارای اختلال عدم تحمل لاکتوز تأثیر مثبتی بر روی شیر شتر داشته باشد. همچنین می گوید از نظر سلامتی، شیر شتر در مقایسه با لبنیات گاو کم چربتر (حدود ۲ تا ۳ درصد) است. انتظار می رود که این امر باعث جذب بیشتر مصرف کنندگان آگاه به سلامتی شود که مراقب میزان کالری مصرفی شان هستند. تحقیقات دیگر نشان می دهد که به طور کلی شیر شتر از آب (۸۷٪)، پروتئین (۳٫۴٪)، چربی (۳٫۵٪)، لاکتوز (۴٫۴٪) و خاکستر (۰٫۷۹٪) تشکیل شده است.
قیمت زیاد مانعی برای رشد
شیر شتر در مقایسه با شیر گاو بسیار گرانتر است، زیرا تولید آن بسیار گرانتر است. به عنوان مثال توسط تحقیقات گراند ویو، شیر شتر می تواند حدود ۱۳ دلار در هر لیتر در اروپا فروخته شود، در حالی که قیمت شیر گاو حدود ۰٫۴۰ دلار در هر لیتر است.
Desert Farms شیرشتر را به قیمت ۳۵ دلار آمریکا برای هر لیتر در ایالات متحده ارائه می دهد، در حالی که قیمت شیر گاو حدود ۰٫۸۰ دلار در هر لیتر است. انتظار می رود قیمت بالای محصولات شیر شتر رشد بازار را در سال های آینده با مشکل مواجه کند.
یک مقاله تحقیقاتی اخیر بیان می کند که، اگرچه به طور سنتی به شکل خام یا تخمیر شده طبیعی نوشیده می شود، ولی در سالهای اخیر شیر شتر دستخوش تغییرات بی سابقه ای شده است، مانند:
پاستوریزاسیون
تخمیر هدایت شده
فرآوری پنیر یا ماست
فرآوری شیر خشک برای بازار صادراتی.
با این حال، ویژگیهای خاص این شیر (ترکیب، خواص فیزیکی) به این معنی است که فنآوریهای اعمال شده (نسخهشده از فناوریهای مورد استفاده برای شیر گاو) باید سازگار باشند.
تولید شیر شتر
تولید جهانی شیر شتر نقش مهمی در کشورهای شمال و شرق آفریقا، خاورمیانه و بخشهایی از آسیا دارد. فائو گزارش می دهد که شیر شتر به طور معمول تحت سیستم های ورودی کم و خروجی کم تولید می شود – ۵ لیتر در روز یک محصول مناسب در نظر گرفته می شود. شترهای شیرده به طور کلی بین ۱۰۰۰ تا ۲۷۰۰ لیتر در هر دوره شیردهی در آفریقا تولید می کنند، اما گزارش شده است که شتر در جنوب آسیا تا ۱۲۰۰۰ لیتر در هر دوره شیردهی تولید می کند. شترها در ماه دوم یا سوم شیردهی به حداکثر محصول می رسند و ۸ تا ۱۸ ماه شیر تولید می کنند.
در ماه سپتامبر، Arabian Business Insider گزارش داد که شرکت های اماراتی به صادرات شیر شتر به کشورهای اروپایی ادامه خواهند داد. این امر پس از تصویب طرح نظارت بر باقی مانده ها در شیر شتر توسط کمیسیون اروپا صورت می گیرد.
وزارت تغییرات آب و هوا و محیط زیست اعلام کرد که مجوز صادرات شیر شتر امارات متحده عربی به ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در طول سال ۲۰۲۱ امکان پذیر است. سالانه حدود ۴۵۰۰ تن شیر شتر و محصولات مرتبط با آن تولید می شود و جزو غذاهای تایید شده امارات است.
آمار و ارقام شیر شتر
شتر برای تولید شیر در آفریقا و آسیا نگهداری می شود.
شیر شتر در سراسر خاورمیانه و آفریقا رایج است و ۶۴ درصد از شیر شتر در سراسر جهان از سومالی و کنیا تولید می شود.
جمعیت شتر جهان ۳۵ میلیون راس تخمین زده می شود.
در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، شتر حدود ۵ درصد از کل تولید شیر را تشکیل می دهد.
در سال ۲۰۱۹، کنیا، سومالی، مالی، اتیوپی، عربستان سعودی، نیجر، سودان، امارات متحده عربی، چاد و مورتانیا بزرگترین تولیدکنندگان شیر شتر بودند.
شرکت های عمده تولید شیر شتر عبارتند از: Camelicious، Desert Farms، The Camel Milk، Vital Camel Milk، Camel Dairy Farm Smits.
عمده مصرف کنندگان شیر شتر کشورهای خاورمیانه، آسیا و آفریقا هستند.
به گفته Camelicious مستقر در دبی، طعم و مزه فزاینده ای برای شیر شتر و برای شرکت هایی در امارات متحده عربی، آسیا و به ویژه وجود دارد.
چین به یک بازار بزرگ تبدیل شده است. و یکی از این شرکت ها افزایش فروش عمده را پیش بینی می کند.
منبع: https://www.dairyglobal.net/industry-and-markets/market-trends/the-rise-of-camel-milk/