۹ دلیل برای اینکه مصرف شیر شتر را شروع کنید
نزدیک به ۴ هزار سال پیش، شتر یکی از ارکان جدایی ناپذیر زندگی مردمان سرزمینهای خشک بحساب میآمد؛ استفاده از آن برای حمل و نقل، استفاده از گوشت، پشم و شیر آن بشدت میان اقوام چنین سرزمینهایی رواج داشت. توانایی زندگی در شرایط سخت حاکی از آن است که این حیوان بدنی سرشار از مواد مغذی دارد و جالب است بدانید که شیر شتر نزدیکترین شیر به شیر انسان است. شیر شتر بدلیل برخورداری از مواد مغذی بعنوان یک غذای کامل شناخته میشود.
شیر شتر در آمریکا نیز به سبد غذایی افراد اضافه شده است؛ جالب است بدانید، شتر توانایی تولید یک گالن شیر در روز دارد، این درحالیست که یک گاو میتواند ۵ تا ۱۰ گالن شیر تولید کند.
اما چه مزیتهایی در شیر شتر است که ما را ترغیب به استفاده از آن میکند؟ در ادامه به بخشی از ویژگیهای اصلی شیر شتر خواهیم پرداخت.
- منبع غذایی مغذی
بطور کلی شیر حیوانات منبع مهمی از انرژی، پروتئین، کلسیم، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، ویتامین B12، ویتامین B5 و بسیاری از مواد ضروری دیگر است. با این حال، شیر گاو رایجترین شیری در بین حیوانات است که توسط انسانها در سراسر دنیا مصرف میشود؛ اما شیر شتر از قدیم در بین ساکنین خاورمیانه، شمال آفریقا محبوب و مورد استفاده بوده است. شیر شتر نسبت به شیر گاو دارای کالری، چربی اشباع و قند کمتری است اما در عوض دارای مقادیر بیشتری از کلسیم، آهن، پتاسیم، مس، منگنز، ویتامینهای B1، B3 و همچنین سرشار از ویتامین C است.
- خاصیت آرامش بخشی
GABA (گاما آمینوبوتریک اسید) یک آمینو اسید و عامل جلوگیری از تحریک نورونها در مغز است. این آمینو اسید مسئول کاهش تعداد نورونهای مغز است که باعث آرامش روحی و خواب در افراد میشود. اگرچه میتوان GABA را بعنوان مکمل غذایی خریداری و مصرف کرد، اما این ماده در شیر شتر بصورت طبیعی موجود است. شیر شتر و بز مقدار قابل توجهی GABA در خودشان دارند که به مراتب بیشتر از شیر گاو و انسان است؛ اما شیر شتر در فعال شدن گیرندههای آمینو اسیدی بسیار کارآمدتر از شیر بز است و باعث میشود که بدن خیلی راحتتر عمل جذب را انجام دهد.
- سرشار از پروتئینهای خاص
محققان در تجزیه و تحلیل شیر شتر بیش از ۲۰۰ پروتئین مختلف را کشف کردهاند که برخی از آنها بطور استثنا تنها در همین شیر موجود هستند. برخی از این ترکیبات خاصیت ضد میکروبی، ضد فشار خون و خاصیت ضد انعقادی را برای شیر شتر فراهم کردهاند.
- کاهنده سطح قند خون
برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۱، نوشیدن شیر شتر یک راه طبیعی برای بهبود سطح قند خون است، درحالیکه برای چنین کاری نیاز به دوز بالای انسولین بصورت روزانه است. مطالعاتی که روی ۲۴ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۱ طی دو سال صورت گرفت نشان میٔهد که نوشیدن مقدار ۵۰۰ میلیلیتر بصورت روزانه سبب کاهش قند خون این افراد در این مدت شده است. ۱۲ نفر از این جمع پس از مضرف شیر شتر نیاز به تزریق کمتری از انسولین در طول روز داشتند و ۳ نفر دیگر بصورت کامل نیاز به استفاده از تزریق انسولین در آنها از بین رفت.
- درمان آلرژی
برخلاف شیر گاو و گوسفند، شیر شتر حاوی بتا-لاکتوگلوبولین یا کازئین A1 نیست. دو پروتئینی که مسئول واکنشهای آلرژیک در بدن هستند. طی مطالعاتی که در سال ۲۰۱۱ صورت گرفت، ۸۰ درصد از کودکانی که شیر شتر مصرف میکردند، بدون هیچ آلرژی و با خیال راحت میتوانستند شیر مصرف کنند. ضمن اینکه فرادی که بدنشان به لاکتوز واکنش نشان میدهد نیز میتوانند از شیر شتر بجای شیر گاو استفاده کنند.
- درمان غذاهای آلرژیزا
شیر شتر نه تنها خود هیچ آلرژی ندارد و افراد میتوانند از آن با خیال راحت استفاده کنند، بلکه میتواند در درمان برخی غذاهای آلرژیزا و جلوگیری از واکنش بدن به آنها نیز کمک کند. طبق مطالعاتی که روی ۸ کودک که به غذاهای مختلف آلرژی داشتند و واکنشهایی از قبیل اسهال و استفراغ از خود نشان میدادند، مشخص شد بعد از مصرف شیر شتر علائم حساسیت آنها کاهش یافت و پس از ۴ روز مصرف هیچیک از علامئ در آنها مشاهده نشد. پس از دو هفته مصرف شیر شتر، کودکان دارای سلامت قابل توجهی بودند و قادر بودند غذاهایی که قبلاً در خوردن آنها مشکل داشتند را به راحتی هضم کنند.
- درمانگر اوتیسم
اگرچه هنوز هم علت اصلی اختلال اوتیسم کشف نشده است اما محققان عواملی از جمله محیط، ژنتیک، عملکرد ایمنی و… را از عوامل اصلی این اختلال در افراد مختلف میدانند. زمانی که رادیکالهای آزاد از ظرفیت آنتیاکسیدان سلول بیشتر شوند، سلولهای بدن از عملکرد نرمال خود خارج میشوند. استرس اکسیداتیو در مغز و خون سبب کاهش سلولهای مغز می شوند که این باعث رشد بیماریهای عصبی مانند پارکینسون، سندروم داون، آلزایمر، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و اوتیسم میشود. محققان در تلاش برای کاهش استرس اکسیداتیو در کودکان مبتلا به اوتیسم هستند. آنها شیر شتر را بدلیل داشتن خواص ضد باکتری، ضد ویروسی و ایمنی و ویتامین C بالا نسبت به شیر گاو انتخاب کردهاند. در این مطالعه ۵۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم مورد بررسی قرار گرفتند و روزانه میزان ۵۰۰ میلیلیتر شیر شتر به مدت دو هفته به آنها داده شد. آنها قبل و بعد از مصرف شیر شتر نمونه خون از این کودکان گرفتند که نتایج آن بهگونهای است که مشخص میکند مصرف شیر باعث افزایش غلظت آنتیاکسیدان در بدن کودکان شد. همچنین والدین کودکان نیز طبق گزارشات خود به تغییر رفتار فرزندانشان و مشاهده بهبود در وضعیت آنها اشاره کردند.
- افزایش سیستم ایمنی بدن
آنزیمهای مختلفی که در شیر شتر یافت میشوند، به بالا بردن ایمنی بدن کمک میکنند، این آنزیمها شامل ایمونوگلوبولینها، لاکتوفرین، لاکتوپروکسیداز و لیزوزیوم میشوند. این آنزیمها خاصیت ضد ویروس و ضد باکتری ایجاد میکنند که باعث میشود ساختار دفاعی بدن قویتر شود. محققان همچنین دریافتند که شیر شتر حاوی آنتیبادیهایی است که میتواند بدن را در برابر روتاویروس (عفونت شایع بین کودکان) محافظت کند.
- مناسب برای عملکرد قلب
خوردن رژیم غذایی مناسب و ورزش در طول روز برای سلامت قلب و عروق توصیه میشود. اما اگر چنین رژیم غذایی و ورزشی رعایت نشود، کلسترول و چربیهای غذا باعث اذیت شدن و بیماریهای قلبی میشود که میتواند منجر به سکته قلبی شود. شیر شتر باعث کاهش کلسترول و چربیهای کبد میشود. پس از هشت هفته مصرف شیر شتر، چربی و التهاب در کبد کاهش پیدا میکند، آنتیاکسیدانها و گلوتاتیون (ترکیب سه آمینواسید) را افزایش میدهد و باعث میشود که سلامت قلب نیز تضمین شود.
منبع: مجله پزشکی ویوان