سند چشم انداز راهبردی شتر ایرانی تدوین می شود
کرج- ایرنا- رئیس هیات مدیره انجمن علمی شتر ایران از تدوین سند چشم انداز راهبردی شتر ایرانی در سال آینده خبرداد.
به گزارش ایرنا، سعید زیبائی روز چهارشنبه در پنجمین مجمع عمومی انجمن علمی شتر ایران که به منظور تدوین سند چشم انداز شتر ایرانی در مرکز اصلاح نژاد وزارت جهاد کشاورزی واقع در منطقه مشکین دشت کرج برگزار شد، لزوم تدوین سند چشم انداز شتر کشور را پتانسیل ها و ضرورت توجه به شتر در کشور و نقش موثر در سلامت جامعه دانست.
وی ضرورت توجه به شتر را مربوط به سه بخش دانست و اظهار داشت: کمبود آب در جهان و ایران، گرم شدن آب و هوا و تغییراتی مثل ال نینو در جهان و ایران و همچنین کمبود منابع تغذیه برای دام در ایران و ایجاد بیابان هایی که در آن مراتع از مراتع متوسط به فقیر تبدیل می شوند دست به دست هم داده تا به شتر بنا به پتانسیل های ذاتی اش اهمیت دهیم.
وی ظرفیت های ذاتی شتر را مقاوم بودن به کم آبی و تنش های گرمائی، تغذیه از گیاهان بیابانی و همچنین ایجاد اشتغال بخصوص در مناطق کم برخوردار و بیابان ها دانست و افزود: ایجاد شغل در این مناطق بسیار مهم است که در پی آن منجر به ایجاد محصولات فراسودمند می کند که در سلامت جامعه (شیر شتر) نقش دارد و به همین دلیل است که شتر اهمیت پیدا می کند.
زیبائی بیان داشت: از سالیان گذشته شتر را به عنوان یک پدیده اهمیت نمی دادند و در بعضی جاها بنا به خصوصیات ذاتی اش کارهایی به صورت جزیره ای انجام می دادند ولی انجمن علمی شتر ایران این ظرفیت ها را زیر یک سقف جمع کرد و کارگروه ها را تشکیل داد و گفت همه باید تفکر کنند.
وی گفت: راه تفکر در خصوص توسعه صنعت شتر کشور را سند راهبردی می گویند تا برای آنچه که می خواهیم اجرا کنیم سند داشته باشیم و شاخص ها خود را نشان دهند که در کجا و کدام مرحله هستیم.
دبیر کارگروه سیاست گذاری شتر کشور در ادامه افزود: برای اولین بار در سبک مدیریتی است که یک انجمنی باری را از روی دوش سیستم اجرائی برمی دارد و بخش اجرائی هم این ظرفیت را در انجمن دیده که موضوع را به یک انجمن واگذار کند و اطمینان به انجمن کرده است که برنامه ریزی برای مردم به دست مردم است.
رئیس هیات مدیره انجمن علمی شتر ایران تصریح کرد: از حدود هشت سال قبل در بحث منابع طبیعی شتر به عنوان یک مخرب منابع طبیعی مطرح می شد و تولیدات شتر جایگاهی نداشت و مسئولین شتر را به عنوان یک دام پست محسوب می کردند در حالیکه اکنون برعکس شده بطوریکه شتر در بحث توسعه پایدار منابع طبیعی و توسعه اقلیم بسیار موثر است.
وی گفت: به طوریکه محصولات شتر مثل گوشت که گرانتر از گوشت های دیگر و شیر شتر هم همینطور بطوریکه تاثیر شیر شتر در درمان هپاتیت c و طب سنتی نیز بررسی شده و به نتیجه رسیده است و رویکرد جوامع علمی نیز به سوی محصولات شتر نیز افزوده شده است.
زیبائی به ارائه آماری در خصوص جمعیت شتر پرداخت و افزود: در جهان از سال 1964 تا 2013 میلادی با رشد 2.5 درصد به 27 میلیون نفر شتر رسیده که در این مدت آمار رشد جمعیت شتر کشور منفی بوده بطوریکه بیش از دو درصد رشد منفی داشته است و جمعیت آن به حدود 153هزار نفر شتر داریم ولی جهاد کشاورزی 160 هزار نفر شتر را اعلام کرده است.
وی پیش بینی کرد با تمهیدات انجام شده اقبال به سوی پرورش شتر بیشتر شود.
در این نشست یک روزه شرکت کنندگان که از بخش های امور دام، عشایری و شترداران استان های مختلف بودند به بررسی نحوه تدوین سند راهبردی شتر ایران و مشکلات موجود پرداختند.ک/2