تصادف با شتر در جادهها
وضعیت شترهای سرگردان مدتی است برای شرق هرمزگان به خصوص شهرستان جاسک یک بحران جدی بوجود آورده است و هفتهای نیست که از تصادف با شتر در جادهها خبری نباشد و هر از گاهی شاهد به صدا درآمدن ناقوس مرگ برای یکی از اهالی آن منطقه هستیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خلیج فارس، هرمزگان به خاطر شرایط اقلیم و جغرافیایی خود یک استان مستعد در زمینه پرورش شتر است اما متاسفانه تاکنون اقدام موثری برای ساماندهی این شترها نشده است به طوری که به گفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جاسک، این استان ۴۰۰۰ نفر شتر سرگردان دارد.
مختار حدیدی، مدیر جهاد کشاورزی جاسک در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: نزدیک به ۵۰۰۰ شتر در جاسک وجود دارد که بیش از۴۰۰۰ نفر از آنها سرگردان هستند. نبود مکان مناسب برای نگهداری آنها از اصلی ترین مسائل است و متاسفانه این موضوع سبب شده این شترها به خصوص به علت سرگردانی حادثه ساز شوند.
وس با بیان اینکه آشنا نبودن دامداران به مسائل بهداشتی و مبارزه با آفات و امراض نیز از مواردی است که با آنها مواجه هستیم، افزود: عدم پوشش گیاهی مناسب یکی دیگر از مشکلات اصلی دامداران این منطقه است.
حدیدی اظهار کرد: آموزش صاحبان شتر، احداث آبشخور و مرتع سازی مناسب همراه با کشت علوفه، ساماندهی شترها و پلاک کوبی آنها، نصب دستگاه میکروچیپ برای ردیابی شترها و صدور پروانه بهرهبرداری که در حال حاضر شترداران ندارند از راهکارهایی است که برای رسیدگی به وضعیت شترهای سرگردان جاسکی در نظر داریم، عملیاتی کنیم.
وی افزود: برای ساماندهی این وضعیت اعتباری نزدیک به ۲۰۰ میلیون تومان احتیاج است که در صورت تامین آن سه تا چهار ماه تمامی مسائل حل میشود.
علت اصلی اینکه این شترها را “شترهای سرگردان” مینامند این است که در اغلب موارد صاحبان این شترها وجود دارند اما مشخص نیستند؛ این شترها آرامش رانندگان را برهم زده و کابوس شبانه جادهها شدهاند و متاسفانه تلفات جانی ناشی از این تصادفات گویای این موضوع است.
مهراب افغان زهی، رییس اورژانس جاسک نیز با بیان اینکه تصادف با شتر در اکثریت موارد تلفات جانی به همراه دارد، گفت: سرگردانی شترها یک بحران جدی برای مردم جاسک ایجاد کرده است و مسئولان باید این معضل را جدی بگیرند. از اول سال تاکنون برخورد با شترهای سرگردان ۱۸ مصدوم و ۲ کشته برای مردم جاسک به ارمغان آورده و چندین خانواده را داغدار کرده است. در سال ۹۳ نیز این رقم به ۳۹ مصدوم و ۴ کشته رسید.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ نیز شترهای سرگردان هفت کشته بر جای گذاشتند، اظهار کرد: این تنها آماری است که در اورژانس شهرستان به ثبت رسیده است و یقینا چیزی که در واقعیت اتفاق افتاده است بیشتر است، مردم جاسک زندگی و امرار معاش خود را با شتر میگذرانند و نباید آنها را محدود کرد بلکه باید هدفمند شوند.
رییس اورژانس جاسک تاکید کرد: باید این معضل را جدی گرفت نباید به سادگی از خطری که جان کودکان و خانواده ها را تهدید میکند، گذشت.
با ادامه این روند و ساماندهی نشدن شترهای سرگردان، قطعا این شترها چیزی جز خسارت جانی و مالی و ایجاد فضایی ناآرام در جادهها برای جاسکیها به همراه نخواهد داشت.
فرماندار جاسک نیز معتقد است که وضعیت شترهای سرگردان در جادهها به یک معضل برای این شهرستان تبدیل شده است.
علی سالاری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با تاکید بر اینکه قطعا وضعیت شترهای سرگردان در جادهها به یک معضل برای این شهرستان تبدیل شده است، اظهار کرد: شترهای سرگردان جاسک باید با شناسنامهدار شوند. اعتبار این کار در اختیار متولیان قرار گرفته است. وقتی شترها شناسنامه دار شوند دامداران باید از آنها محافظت کنند در غیر این صورت جریمه میشوند، البته ابتدا باید دغدغه دامداران که تامین غذا و آب دام است برطرف شود و این تنها زمانی ممکن است که به مرتع داری بپردازیم و گونههای مناسب اقلیم را پرورش دهیم.
فرماندار جاسک اظهار کرد: با توجه به وضعیتی که شترهای سرگردان ایجاد کردند، طی دو سال گذشته کارگروهی از دهیاران، شوراها و خودِ شترداران برای اصلاح شرایط نگهداری دام تشکیل شده است. یکی از مسائلی که وجود دارد این است که دستگاههای متولی امور دام مانند جهاد کشاورزی باید آموزشهای لازم را به صاحبان شتر بدهند. متاسفانه به دلیل نبود آموزش و کمبود اطلاعات، صاحبان شتر نگاه اقتصادی به شترها ندارند اما وقتی نگاه اقتصادی باشد شرایط نگهداری و پرورش فراهم میشود./ ایسنا