پاستوریزه کردن شیر در خانه

پاستوریزه کردن به روش گرم کردن و سرد کردن، رشد باکتری ها را در غذاها (مخصوصا مایعات) کاهش می دهد. شیری که در مغازه ها فروخته می شود چون باید منطبق با استاندارد های USDA باشد پس به صورت خاصی پاستوریزه می شود. نوشیدن شیر پاستوریزه نشده به خاطر خطر وجود عوامل بیماریزا می تواند خطرناک باشد. پاستوریزه کردن شیر از رشد باکتری ها جلوگیری کرده و به شما این امکان را می دهد که شیر را طولانی تر نگه دارید.

 

مراحل:

وسایل مورد نیاز

  • دو عدد قابلمه فلزی

  • مقداری آب

  • اجاق

  • قاشق چوبی برای هم زدن

  • دماسنج

  • مقداری یخ

  • تشت جهت نگه داشتن آب سرد

  • ظرف شیشه ای

مرحله اول

آماده کردن قابلمه ها

قابلمه فلزی بزرگتر  را بردارید و تا ارتفاع ۷ الی ۱۰ سانتی متر از کف، آن را با آب پر کنید.

قابلمه فلزی دیگر را که اندکی کوچکتر است، بر روی قابله اولی قرار دهید.

دو قابلمه را روی اجاق قرار دهید (البته اجاق را روشن نکنید).

شیر خام را در قابلمه دومی بریزید.

دماسنج را در داخل شیر قرار دهید.(البته به کف قابلمه برخورد نکند.)

مرحله دوم

آماده کردن حمام آب سرد

در داخل تشت مقداری آب و یخ فراهم کنید. یا اینکه سینک آشپزخانه را مسدود کنید و آب و یخ را در داخل آن آماده کنید.

چون که فرایند گرم کردن شیر بسیار سریع است، بهتر است آماده کردن حمام آب سرد را قبل از شروع به گرم کردن شیر آغاز کنید.

مرحله سوم

گرم کردن شیر

گاز را روشن کنید و شعله ی آن را زیاد کنید. مرتب شیر را به هم بزنید تا دمای کل شیر یکسان باشد.

دمای آن را به ۷۲ درجه سانتیگراد برسانید و ۳۰ ثانیه در این دما نگه دارید.بلافاصله بعد از این زمان ظرف شیر (قابلمه دومی) را خارج کنید.

مرحله چهارم

ظرف شیر را خارج کنید و بلافاصله در حمام آب سرد قرار دهید.

شیر را در حمام آب سرد قرار دهید و آن را سرد کنید تا به دمای ۴٫۵ درجه سانتی گراد برسد. این فرآیند می تواند ۴۰ دقیقه به طول بینجامد.

مرحله پنجم

ظرف شیشه ای را در آب در حال جوش قرار دهید و ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه تامل کنید تا ظرف استریل شود.

نکات

  1. شما می توانید عمل پاستوریزه کردن شیر را با گرم کردن تا ۶۳ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه نیز انجام دهید. اما روشی که با حرارت ۷۲ و مدت ۳۰ ثانیه انجام می شود به آسانی قابل نظارت می باشد.

  2. به جای حمام آب سرد می توانید از دستگاه بستنی ساز استفاده کنید.این دستگاه شیر را در کمتر از ۲۰ دقیقه به دمای ۴٫۵ درجه سانتیگراد میرساند.(که این دما یک دمای استاندارد است.)

  3. اگر زمان سرد کردن شیر تا دمای ۴٫۵ درجه سانتی گراد خیلی به طول انجامید می توانید پس از اینکه شیر به دمای ۲۶ درجه سانتی گراد رسید آن را در یخچال قرار دهید.

هشدار

  1. مطمئن شوید که دمای حمام آب سرد شما خیلی سرد باشد که پس از قرار دادن شیر به طور ناگهانی آن را خنک کند و گر نه اگر شیر کم کم و به آرامی خنک شود، طعم مطبوعی نخواهد داشت.

  2. توجه کنید که دماسنج به کف قابلمه برخورد نکند، چون این باعث می شود که دمای واقعی را نشان ندهد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *